Santapan Minda

Wahai sahabat-sahabat semua marilah kita amalkan bersama...

Hikmah dan Nikmat Al-Asmaa’ul Husna

Bahawasanya ALLAH SWT mempunyai 99 nama. Barang siapa menghafalkannya nescaya akan dimasukkan ke dalam syurga. (hadis riwayat Imam Bukhari)

ALLAH SWT mempunyai ASMAA’UL HUSNA (nama-nama yang indah) maka memohonlah kepadanya dengan menyebut ASMAA’UL HUSNA. ( surah Al-A’raf; Ayat 180)

Sesungguhnya disebalik setiap nama dalam ASMAA’UL HUSNA terdapat keistimewaan yang sangat dalam dan luas yang berada di luar jangkauan akal manusia. ALLAH SWT akan memakbulkan keinginan seorang hamba yang berdoa dan berzikir dengan namaNYA sesuai dengan keistimewaan yang terkandung di dalam nama-nama tersebut.

Zikirlah dengan nama-nama indah ALLAH SWT;

YAA QUDDUS ( Maha Suci ) ~ 5 – baca 100 kali setiap hari setelah tergelincir matahari, hari kita akan bersih dari kesombongan, iri hati dan dengki.

YAA RAZZAAQ ( Maha Pemberi Rezeki) ~ 18 - menyebut asma ini sebanyak-banyaknya , Insya-Allah akan selalu dikurnikan rezeki halal yang mencukupi.

YAA FATTAAH (Maha Membebaskan) ~ 19 - menyebut asma ini sebanyak-banyaknya setiap hari setelah selesai solat subuh, Allah SWT membuka hati dan fikiran agar mudah menghadapi masalah.

YAA BAASITH ( Maha Meluaskan) ~ 22 - baca 10 kali setiap selesai solat dhuha, Allah akan kurniakan rezeki yang tidak putus-putus dan ditambah ilmunya.

YAA RAAFI’ ( Maha Mengangkat) ~ 24 - baca 100 kali setiap hari, meninggikan martabat dan kehidupan berhasil.

YAA RAHIM ( Maha Penyayang ) ~ 3 - baca 100 kali. Menjadi penyayang dan disayangi dan diberi kemudahan.

YAA SALAAM ( Maha Menyelamatkan) ~ 6 - dibaca 136 kali setiap hari penyakit yang kita deritai akan sembuh, kalau dibacakan kepada orang sakit 136 kali,InsyAllah akan sembuh .

YAA GHAFFAR ( Maha Pengampun) ~ 15 - dibaca 100 kali dalam menunggu solat Jumaat di masjid, InsyAllah dosa-dosa yang terdahulu akan dapat diampunkan

YAA ‘AZHIIM (Maha Agung ) ~ 34 - bacalah sebanyak-banyaknya, InsyAllah akan dimuliakan setiap orang dan Allah melimpahkan kurnia yang tidak putus-putus.

YAA SYAKUUR ( Maha Mensyukuri) ~ 36 - zikir ini InsyAllah dijernihkan hatinya dan disembuhkan dari sakit yang dideritai.

INSYAALAH, AKAN MENYUSUL YANG SETERUSNYA NANTI...